En lukt av barndommens sommer

I dag har det vært sånn skikkelig dårlig vær her vi bor. Underkjølt regn, sludd og ganske så utrivelig. På FB dukket det opp ett innlegg som en av mine venninner hadde delt og lukten av sommer satte seg i kroppen. Jeg surfet innpå sidene til den danske kunstneren Kim Larsen og det fineste bildet dukket opp. Ett bilde som beskriver ett sommerminne, en sommerlukt, en barndom  Det er en slik sommer jeg har lyst til at barna skal oppleve og minnes. Sykkelferien på Djursland i 2015 var litt i samme bane som ferier i barndommen, dog bøttet det ned, myggen stakk heftig, oppoverbakkene var uendelige og sykkeltrallen ubrukelig..

I august var vi i bryllup til min beste fetter Rasmus og hans søde Camilla. Da ble det også tid til en tur «down memory lane» sammen med mine foreldre da vi tok kjøreturen til steder både pappa hadde bodd og steder jeg hadde tilbragt tid om sommeren. For, da jeg var liten tilbragte jeg mange somre i Danmark. Enten med hele familien eller alene hos mine besteforeldre i Vinderup på Jylland. Det var nok bare en sommer jeg var helt alene i mange uker, men denne ene sommeren er nok det ultimate sommerminnet for meg

Jeg husker ikke hvor gammel jeg var, kanskje 10-12 år og jeg skulle være alene hos besteforeldre, tanter og onkler i mange uker. Jeg ble tatt med på kjøreturer til Jesperhus blomsterland, Spøttrup Borg, Hjerl Hede og Løveparken. Jeg fikk spise grisehjerte, lakrisrot og jeg fikk venninner på samme alder. De kalte meg «nordbagger» og vi besøkte «Annlegget» hvor påfuglene gikk fritt og det var gullfisk i dammen. Jeg møtte gutter som var grandfettere og gutter som jeg er venn med på FB i dag.

Men, det aller beste minnet er sykkelturene til badestranden. Denne varme gode danske sommeren som lukter av moden  åker og vinden som bærer med seg lukten av hav og salt. Minner av å sykle over sandbanker med høyt siv og følelsen av å ligge på en strand og bade i langrundt vann. Tulle seg inn i ett teppe som lukter av farmor, spise rundstykke med smelta sjokladeplater og drikke lunken Jolly Cola. Sole seg uten solkrem og kjenne at ansiktet er sommerbrunt . Sykle hjemover, kjøpe pæreis hos købmanden og spyle seg med hageslangen. Var jeg heldig vanket det en nyplukket agurk eller tomat fra farfars drivhus som ble fortært oppe på loftet sammen med Ander And, Bølle Bob og all verdens lukter av farmors mat . Denne spesielle lukten som er full av minner, mine sommerminner…

Det er lov å drømme og drømmer er viktig. Nå er det bare å drømme seg mot sommer og nye ferieminner. Selv om det ikke blir Danmark denne gangen. Og det er kanskje like greit for huset med lukter av farmor er solgt, «Anlæget» er forandret og stranden i Venø bugt er sikkert ikke like fin som en gang på -80 tallet…. – og barna, de skal jo finne sine egne minner og sommerlukter 💕

Inngangsportalen til Anlægget i Vinderup

portanlag

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s